تنگ طه
وبلاگي شامل مطالب آموزشي دوره ابتدايي و مطالبي درباره روستاي تنگ طه
تشخیص اجزای جمله : فعل ، فاعل ، مفعول ، قید « فعل» : جزء اصلی جمله است که روی دادن حالت یا انجام یافتن کاری را در زمان معین نشان می دهد . هر فعل دو مشخصه اصلی زمان و شخص دارد از نظر زمان فعل سه حالت حال ، آینده و گذشته دارد . از نظر شخص فعل نیز فعل شش صورت دارد . مثال
پس برای تشخیص فعل به دو مشخصه زمان و شخص آن توجَه می کنیم . معمولاً فعل در آخر جمله است .
فاعل : کسی یا چیزی که فعل از او سر زده است . برای تشخیص فاعل باید پرسش « چه کسی + فعل » یا « چه چیزی + فعل » را از خود بپرسیم پاسخ فاعل است .
مفعول : کسی یا چیزی که عملی بر او انجام گرفته است .برای تشخیص مفعول باید پرسش « چه کسی را + فعل » یا « چه چیزی را + فعل » را از خود بپرسیم پاسخ مفعول است .
قید کلمه ای که یکی از اجزای جمله را مقید ( محدود ) می سازد . و سه نوع مهم دارد . قید زمان – قید مکان و قید حالت . برای تشخیص قید زمان پرسش کی + فعل و برای قید مکان پرسش کجا + فعل و برای تشخیص قید حالت پرسش چگونه + فعل را از خود می پرسیم .
مثال : دیروز دانش آموزان کلاس پنجم آزمایش علوم را در مدرسه به خوبی انجام دادند . فعل جمله که معمولاً در قسمت آخر آن است انجام دادند است که زمان گذشته بوده و سوم شخص جمع است. برای فاعل می پرسیم چه کسانی انجام دادند ؟ پاسخ دانش آموزان کلاس پنجم که فاعل است . برای مفعول می پرسیم چه چیزی را انجام دادند ؟ پاسخ آزمایش علوم که مفعول است . کی انجام دادند ؟ دیروز قید زمان و کجا انجام دادند در مدرسه قید مکان و چگونه انجام دادند به خوبی قید حالت است .
موصوف و صفت و مضاف و مضاف الیه اول برای تشخیص صفت اگر به کلمه ای تر و یا ترین اضافه کنیم و کلمه به دست آمده معنی دار شد آن کلمه صفت است . معمولاً صفت را نمی توان جمع بست .( به آن ها یا ان اضافه کرد ). برای تشخیص موصوف و صفت از مضاف و مضاف الیه می توان به ترکیب یکی از موارد زیر را اضافه نمود در صورتی که ترکیب به دست آمده معنی دار شد موصوف و صفت و اگر بی معنی بود مضاف و مضاف الیه است 1- به آخر ترکیب « تر » اضافه کنیم . 2 - به آخر ترکیب « است » اضافه کنیم . 3– بین دو کلمه « ای » اضافه کنیم . 4 – دو یا سه مورد بالا را با هم اضافه کنیم .
|